DE KUNSTENAAR ACHTER WATERCOLORWALL
EVEN VOORSTELLEN
Mijn naam is Ricardo Bouman.
Ik ben een grafisch ontwerper, illustrator, fotograaf, eigenaar van ontwerpbureau Desenho Vormgeving en van deze creatieve webshop genaamd 'WatercolorWall'.
Ik schilder al ruim 25 jaar met aquarel (waterverf), ecoline, inktsoorten en maak mixed-media collages met o.a. verfsoorten en natuurlijke materialen.
Reizen en het ontdekken van onze mooie planeet. Daar ben ik gek op. Ik heb dus altijd wel een gezonde drang om te reizen, ook wel 'Wanderlust' genoemd. Van 2008 tot 2014 heb ik veel van de wereld mogen zien en enkele verre reizen mogen maken naar o.a. Nieuw-Zeeland, Noord-Amerika, Zuid-Amerika, Australië, Scandinavie en vele Europese (Ei)landen.
Mooie momenten leg ik graag vast door middel van een foto of een schets op locatie.
Ik richt mij vooral op landschappen en (middeleeuwse) stadsgezichten met interessante composities. Eenmaal terug in Nederland, schilder ik in mijn ontwerpstudio een schets of foto die mij het meest aanspreekt uit tot schilderij.
Naast stillevens maak ik ook expressionistische- en abstracte schilderkunst die veelal een connectie hebben met de natuur, een emotie of een locatie.
Door mijn interesse in reizen, topografie en moderne kunst, ben ik in 2016 gestart met het maken van Artistieke Cartografie.
Deze collectie bevat unieke Wereldkaarten, Land- en Stadskaarten die ik met de hand getekend en geschilderd heb in moderne en artistieke stijlen.
Ook al ligt mijn passie vooral bij aquarel, ik pin mij nooit vast aan één medium of stijl. In plaats van herhaling, zoek ik telkens nieuwe manieren en verrassende invalshoeken om mijn ideeën te vertalen tot unieke en tijdloze wanddecoraties die je met plezier kunt ophangen in je woon- of zakelijke interieur.

MIJN WERKWIJZE
'Om een bepaalde sfeer op het papier te kunnen creëren, moet ik het eerst geproefd hebben'. In mijn aquarellen toon ik de locatie zoals ik het op dat moment beleefd heb. Deze momenten leg ik vast door het maken van een urban-sketch of een fotobeeld.
'Realisme in een illustratief jasje'
Het aquarellen doe ik niet op locatie, maar in mijn ontwerp studio. Hier heb ik de ruimte en middelen om (op groot formaat) te kunnen schilderen en ‘niet geheel onbelangrijk’ de tijd kan nemen om een werk te maken. Want ik ben gemiddeld 20 uur bezig met het schilderen van een stadsgezicht op een formaat van 70x50cm. Ik schilder in een stijl die ik zelf 'realisme in een illustratief jasje' noem.
Ik begin een aquarel met het opspannen van het aquarelpapier van 300 grams. Dit doe ik door het papier volledig nat te maken en dan op een Multiplex blad te plaatsen. De randen van het aquarelpapier plak ik vast op het Multiplex met gomtape. Als na een nachtje het papier en gomtape volledig zijn opgedroogd en strak aanvoelt, begin ik met het schetsen van een gedetailleerde potloodtekening die ik op lichte wijze aanbreng op het papier.
Als de lijnen op papier staan breng ik vervolgens maskeervloeistof (vloeibare latex) aan op de delen van het schilderij die wit moeten blijven.
Als het maskeervloeistof is opgedroogd kan het schilderen beginnen.
Meestal begin ik met het creëren van de hemel, zoals een blauwe hemel met wolken, een sterrenhemel of een mooie zonsondergang. Het schilderen van hemels doe ik graag met de nat-in-nat techniek om zo mooie kleurovergangen te creëren. Als het verf is opgedroogd volgen de eerste transparante penseelstreken van het stadsgezicht.
Mijn kleurenpalet bestaat uit tientallen kleurtinten, maar de laatste jaren heb ik mij verdiept in het mengen van kleuren. En daarom vind ik ook erg interessant en leerzaam om bepaalde kleuren zelf te kunnen mengen vanuit de primaire kleuren.
Aquarel heeft een typische transparantie en droogt altijd een stuk lichter op, dan op het moment dat het verf word aangebracht op het papier. Het is dus belangrijk dat bij het schilderen van de eerste lagen de verhoging tussen verf en water klopt en het verf goed verdund is.
Stadsgezichten schilder ik vooral in de nat-op-droog techniek waarbij ik het natte verf aanbreng op droge papier.
Ook werk ik graag van licht naar donker, waarbij er bij elke penseelstreek weer een nieuw laagje pigment wordt aangebracht om de kleur steeds intenser te maken.
Als deze fase is afgerond is het tijd om de schaduwpartijen te schilderen. Dit doe ik vooral door het aanbrengen van koude kleuren zoals blauwe en paarse tinten.
Als de schaduwpartijen volledig zijn opgedroogd is het de beurt om de kleinste details en dunnen lijnen te schilderen.
Denk bijvoorbeeld aan de elektriciteitkabels boven een boerenweg in Frankrijk.
Als het schilderij is opgedroogd dan rest alleen nog het verwijderen van het maskeervloeistof en het weggummen van eventuele potloodlijnen.
Bekijk hieronder twee making-of films van het schilderprocess waar je de technieken goed kunt zien
Het schilderij is afgerond en klaar om in hoge resolutie gedigitaliseerd te worden.
Omdat het schilderij nog vast zit aan het Multiplex en nog volledig glad is, is dit ‘het’ moment om het werk te fotograferen.
Ik digitaliseer mijn werk zodat ik het vervolgens in mijn webshop bij Werk aan de Muur kan aanbieden als hoogwaardige Artprint. In mijn webshop kun je mijn schilderijen bestellen als hoogwaardige Artprint op Canvas, Aluminium, HD Metaal, Ingelijste Fotoprint, Acrylglas, Naadloos Airtex Behang of als Art Frame (Print op Doek met of zonder akoestische functie).
WatercolorWall staat voor creativiteit, originaliteit en grafische topkwaliteit. Omdat ik mijn klanten de kwalitatief beste en mooiste wanddecoraties en klantenservice wil aanbieden, werk ik samen met Werk aan de Muur.
Creatieve groet!
Ricardo Bouman

